Lopar - polotok zalivov

Mivka je skupni imenovalec pohajkovanja po v aprilu še čudovito osamelem polotoku. Vse drugo, kar druži in združuje ta predel Raba v posebno celoto, so zalivi, s katerimi je narava polotok Lopar bogato obdarila. Ob tem je močan pečat zapustil še čas, merjen v deset tisočih, celo milijonih let, za kar geologom ni bilo težko najti zanimivosti in geoloških najdb zapisati ter približati obiskovalcem.

Avto se je ustavil tam, kjer sem ob beli cesti videla primerno parkirno mesto in se v družbi, najprej po cesti, nato po poti, napotila proti morju. Še preden sem se zaletela v veliko modrino, sem naletela na prvo čudo imenovano rabske piramide. Erozija je izklesala prave skulpture. Ko sem se jih do sitega nagledala, sem jo z družbo družno ubrala po potki desno, ki je nemarkirana a vodi zvezno iz zaliva v zaliv, iz katerih se ponujajo podobni, a vseeno iz vsakega drugačni pogledi.
V prijetnih temperaturah in s soncem obsijanem dnevu jo mimogrede primahaš do Sahare, od koder se je moč vrniti na izhodišče po beli cesti, ki polotok prereže na dvoje. 


Zaliv Ciganka v ozadju Krk

Rabske piramide so erozijski ostanki fosilnih tal

Nenavadno površje nenavadne narave

Zaliv Zaškoljići

Pogled nazaj

Valujoča mivka

V zalivu Sturič

Pogled na Rt Sturič

V zaliv Dubac priteče presihajoči potoček, ki ima tri izvire; enega na SV in dva na SZ Mačevega vrha - nemarkantne, nekaj deset metrov visoke vzpetine

Vztraja... zelení...

Zaliv Dubac, ki ima ime po toponimu za hrast oz. dob

Privez v zalivu Dubac

Otok Sveti Grgur, pred njim rt Šilo

Pokuk proti zalivu Saramič oz. Sahara, Golem otoku in Velebitu

Odpirali so se prvi cvetovi brnistre (Spartium junceum)

Komentarji