Krofička

prstan okoli izborne dame

Iti za nekaj dni v Logarsko dolino in se ob tem še dogovoriti za potep z Z.K.-jem je noro dobra kombinacija, saj dneve preživljaš v gorah, ki dolino oklepajo, in enega med njimi še z dobrim poznavalcem tukajšnjih pozabljenih stezic in brezpotij. Tako se v dogovoru s poznavalcem nikoli vnaprej ne sprašujem, kam bova šla, niti ne predlagam ture. Vem, da bo tista, ki jo bo potegnil iz svoje malhe, zanimiva, ekstravagantna in zame čisto nova. Res je tudi, da bo štart zgoden in tura prijetno dolga. Tokrat me je presenetil s krožno okoli Krofičke, ki sem jo poimenovala kar prstan.
Od parkirišča sva ob klepetu šla mimo koče na Klemenči jami in naprej proti vstopu v Kopinškovo, a že pred njo zavila na lovsko proti grebenu Ut. Ko sva ob jeklenicah dosegla travnike, se je najino prečenje začelo. Opisovati detajle, prehode in zanke je nemogoče, saj je bolj in manj očitnih na poti preveč. Mimogrede sva se ustavila ob dveh votlinah. Z.K. me je podučil tudi o nekaterih ledinskih imenih. Ob spopadanju z zložnim in strmim terenom sva občudovala spreminjajoče razglede in poglede ter po končani turi polna vtisov sedla na kozarec vina in kavo v Logarskem kotu.
Krofička se vedno iskaže kot češnja na torti. 😊

Gliva na macesnu

Rjavčki vrh, pod njim, na rami pod Ojstrico, se med drevesi skriva nov bivak

Prečenje nad Robanovim kotom

Prideva do gamsje votline

Pred njenim vhodom; pogled na prvo damo savinjskih dam

Bolj in manj vidni prehodi proti Travniku

Z.K. je dal v peto prestvao, saj ve, da prihaja ...

... osvežitev

Strmo čez trave; ošiljena lepotica na melišču deluje kar zalogajček - morda kdaj s štrikom

Stene Ut, pod njimi na melišču stezica, ki od kočice vodi proti Strelovcu

Tukaj na drugo stran grebena in že bova imela čisto druge razglede

Kratek postanek, da se duša nasiti lepot

Gospodične nad Logarsko naju spremljajo, medtem ko nadaljujeva proti snežni zaplati

Božanski razgledi

Postanek pri še eni votlini

Brezčasnost časa

Drevo objema kamen. [...] ker drevesa in trave vedo za samoto - kajti koraki vselej odidejo dalje, pa čeprav se za hip ustavijo -, [...] ker kamen pozna bolečino - koliko težkih nog je že šlo čez njegovo nemo srce - [...] (Ivan Minati)

Del prstana na Z strani Krofičke



Komentarji