Polhograjci - mimo Robidovca, po pobočjih Grmade in nazaj v Belico

življenje je kot lizika - enkrat sladka, drugič kisla
za njen okus poskrbijo drugi, lizati jo moramo sami

Državne meje so bolj ali manj zaprte. Vrata so zaprle tudi institucije in počasi jim sledi gospodarstvo. Koronavirus prežema vse plasti družbe. Piše in govori se zgolj še o nevidnem sovražniku, o vidnih in pretkanih je pogovor zamrl. Iz bolezni so mediji naredili senzacijo, o kateri informacije ljudje zajemajo z veliko žlico, kot bi bile suho zlato. Kljub temu ostaja volja in želja po dogodivščinah, zato jo precejkrat mahnem v Polhograjsko hribovje, zame najbližji kuclji, ki jim lahko dodam pridevnik pravi. Pravi zato, ker me spominjajo na gorski svet. Njihove poti in brezpotja imajo pridih gora, ki se z njih lesketajo na severnem in severovzhodnem obzorju.
Tokrat se s kolegom peljeva do Belice, vsak s svojim avtom, da ne bi nevidni sovražnik, ki se potencialno skriva v vsakem od nas, slučajno vzrokoval preskoka z ene osebe na drugo in posledično okužbe. Družno jo ubereva po beli cesti proti kmetiji Robidovc, v bližini katere spijeva čaj iz termovke. Tu se skupna pot zaključi. Kolega ostane, ker se je odločil za nabiralništvo - regrat je pomladna poslastica za ljubitelje rahlo grenkega okusa, ki ga omili topel kuhan krompir in obogatijo trdo kuhana jajčka. Sama nadaljujem pod grebenom, opazujem rdečeče in zeleneče črne telohe, katerih čas se bo počasi iztekel. Na vzhodnem delu Lipja se priključim markirani poti, ki ji ostanem zvesta zgolj do razcepa pod Grmado (899 m). Tu jo po prečni poti uberem po jugovzhodnih pobočjih, dokler se po zanimivem prečenju ne priključim poti, ki se po južnem grebenu spušča z Grmade proti vasi Dvor. Malo pred Kucljem (705 m) jo zapustim in se po brezpotnem grebenu spustim direktno do izhodišča v vasi Belica.

Ni bilo slabo, če pomislim, da so mi bližnji hribi omogočili dolgo spanje, čajčkanje s kolegom in zanimivo pohajkovanje.

Nad kmetijo Robidovc

Prečno proti markirani poti

Tolikša milina in tolikšna trdoživost

Pod zapreko

Tako drobni in tako pisani

Prečenje ...

... dolgo in razgledno

Še tu dol po stranskem grebenu

Bela prelest





Komentarji